2012. október 23.

Choco-Story Csokoládémúzeum


Prágában a Red Hot Chili Peppers koncert levezetéseként a másnap egy részét a csokoládémúzeumban töltöttem. Helyileg a  Celetná 10, 110 00 Praha 1-ben található, nem messze az Óváros tértől.
Maga a múzeum viszonylag picike, de mind szavakban, mind képekben bemutatja a csokoládé 2600 éves történetét. A kiállítás három részre oszlik. Az első rész a kakaóbab, illetve a kakaóital történetével és európai sikerútjával foglalkozik.


Érdekes adalék a kakaó kapcsán, hogy azok a spanyol nők, akik a 16. században Mexikóba kerültek, olyan szenvedélyesen a kakaó rabjává váltak, hogy egyszerűen képtelenek voltak abbahagyni az ivását. Ez később olyan méreteket öltött, hogy még az egyházi szertartások során is fogyasztották, illetve szolgáikkal újra- és újratöltették a poharaikat. Ez a mozgolódás, sürgés-forgás azonban olyan szinten zavaróvá vált, hogy Chapas püspöke, Don Bernardus de Salazar egész egyszerűen betiltotta a vallási szertartások alatti kakaófogyasztást, minek eredményeként az emberek távolmaradtak a miséktől. Hogy épp ezért vagy ettől függetlenül, de a történet oda vezetet, hogy a püspököt megölték, stílusosan mérget tettek a kakaóscsészéjébe. 


A Mexikóban élő spanyolok sokáig kincsként őrízték a kakaóital receptjét. Cortez csak 1528-ban tudta elvinni Spanyolországba a kakaóbabot és az ital elkészítéséhez szükséges eszközöket. A kakaóital titkos receptje a következőkből állt: 700 g őrölt kakaó, 56 g fahéj, 14 g szegfűszeg, egy cipet ánizs, pézsma, ámbra, 750 g cukor, 14 szem bors, 3 vaníliarúd, egy mogyoró, narancsvirág.


Még egy érdekesség, immár a Cseh Köztársaság apropóján. A kockacukor feltalálása ugyanis tőlük származik, egész pontosan Jakub Krystof Rad nevéhez fűződik, akinek Dacicében volt cukorgyára. Korábban a cukrot cipóformában (cukorkenyér) árusították, melynek aprítása igen nehézkes volt. Egy alkalommal a felesége, aki gyakran hívott vendégeket és szolgált fel teát, valamint kávét, megsebesítette magát cukor szeletelés közben. Néhány hónappal később (1841) J.K. Rad meglepte a feleségét az első kockacukorral, melyet végül 1843. január 23-án szabadalmaztattak.

A múzeum második része a csokoládékészítés folyamatát mutatja be a kezdetektől napjainkig, valamint számos öntőformával találkozhatunk a tárlókban.

A kiállítás harmadik része egy egyedülálló csokoládés doboz és csokoládé csomagolópapír gyűjteményt tartalmaz.1 megjegyzés:

Minusch írta...

Nagyon erdekes! Szivesen ellatogatnek en is a muzeumba. :)

Megjegyzés küldése